mutluhuzun
🎈 Hayat

Mutluluğun Bir Sırrı da Acıdan Kaçmamakta

tiyatroKaçırılmış fırsatlar, boşa çıkmış beklentiler, yaşanan büyük acılar üzerinde düşünmek çoğu zaman sıkıntı ve üzüntü vericidir. Ancak ABD’nin Missouri Üniversitesi’nden Laura King’in de yedi yıllık bir çalışma sonunda gösterdiği gibi, bu deneyimleri doğru biçimde ‘sindirebilmek’ kişilik gelişiminde ve sonuçta mutluluğa önemli bir katkı sağlayabilir.

King, kötü deneyimleri halı altına süpürmek yerine onların üzerinde düşünmek için zaman ayıranların, daha olgun ve genel anlamda mutluluğa daha açık kişiler haline gelebildiklerini, bu kişilerin mutluluklarının da daha kalıcı olduğunu söylüyor: “İnsanlar, başlarından geçen acılı ya da sıkıntılı durumlardan sonra yeniden mutlu olabilmek için genellikle acele ediyorlar. Anlamaları gereken şeyse kendini kötü hissetmenin, üstelik de belli bir süre boyunca kendini kötü hissetmenin yanlış bir şey olmadığı.”

Araştırmasını uzun sürelerle izlediği yetişkinlerin deneyim ve görüşlerine dayandıran King, kayıp ya da acıları üzerinde düşünmek yerine, mutlu olmak için acele edenlerin bu mutluluğunun kırılganlığına da dikkat çekiyor. “Acılı ve trajik olaylar insanları değiştirir. Bu olay her ne ise, birdenbire öncesine dönüp, olay hiç olmamış gibi yaşayabileceğinizi düşünmek her şeyden önce gerçekçi değil. Mutluluk, acılı geçmişi unutarak değil, yaşamınızı daha önce yaptıklarınızın ya yaşadığınız olumsuzlukların üzerinekurabilmenizle ilgili. Ya da bir zamanlar ne ve kim olduğunuzun…”

  • Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi Ocak 2008 Sayısı Sayfa 11
  • Kaynak: University of Missouri-Columbia Basın Duyurusu, 22 Aralık 2007

Yorum: Doğru araştırma sonucuna ne denir…

👋 🚨 Yeni yazılardan haberdar olmak ister misiniz? 👇

Mutluluğun Bir Sırrı da Acıdan Kaçmamakta 3 yorum aldı.

  1. benim yöntemim de her kötü olaya iyi tarafından bakabilmek. biraz benzettim iki yöntemi. ama o adam bunu bilim teknik dergisinde yayınlamış. bense sadece canı sıkkın olanlara söylüyorum 🙂

  2. doğru demiş hoş demiş.insanın sıkıntıları,mutluluk mutlak eşiğiyle ters orantılı..mesela bana şuanda mutluluk verecek şey sadece ders ya da sevgili problemi olabilir.evet doğru anladınız.benim eşik yerlerde.. =)

  3. bastırma diyoruz biz buna ve bunun aşırısıyla yani yok sayıp mutlu olmaya çalışmakla sadece kendine zarar verir kişi..her şeyin bir nedeni vardır,acı çekmemizin bile..hem acıları bilmeseydi insan neye yarardı mutlu olmak 🙂 gcenin bu saatinde psikoloji çalışmak bööle bişi:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir